Category

Ustna higiena

Category

Zobni kamen je nadloga, ki v ustni votlini lahko povzroči precej težav. Tvoriti se prične iz zobnih oblog že po dveh dneh. V tem primeru gre za slabo očiščene zobe ali premalo skrbi za manj dostopne medzobne prostore. Ko se enkrat tvori, zobni kamen postane dom neštetim bakterijam med zobmi.

Te nato prebavljajo ostanke hrane, varno skrite pred vašo zobno ščetko, ob tem pa sproščajo strupene snovi, ki poleg slabega zadaha povzročajo še nekaj precej hujšega. Sprva so to vnete dlesni, potem občasna krvavenja, ki pa se lahko razvijejo v zelo neprijetno parodontozo. Ta bolezen lahko pomeni tudi izgubo zob.

Čiščenje zobnega kamna doma

Zobnega kamna se boste težko rešili doma. Nekateri ljudje sicer poročajo, da so si ga odstranili z zobotrebci, kovinskimi predmeti ali na kakšen drug nevaren in povsem nesprejemljiv način. Proti zobnemu kamnu se boste doma najbolje borili na način, da boste omejili vnos ogljikovih hidratov, tu mislimo predvsem sladkarije, bel kruh in sladke pijače.

K temu seveda spada tudi primerna ustna higiena, ki naj se izvaja vsaj trikrat na dan. Zobe je potrebno zavzeto ščetkati in po ščetkanju uporabiti še zobno nitko. Z njo boste odstranili zobne obloge, do katerih s ščetko morda niste prišli. Na koncu vse skupaj splaknite še z ustno vodico in zobni kamen pri vas ne bo imel nobenih možnosti.

Odstranjevanje zobnega kamna s sodo bikarbono

Na spletu je sicer zaslediti pričevanja ljudi, ki so se zobnega kamna rešili z nadvse enostavnim receptom. Zanj boste potrebovali:

  • pol žličke soli,
  • pol kozarca vode,
  • kozarec sode bikarbone.

Sodo bikarbono zmešajte s soljo in vodo, nato z nastalo pasto očistite zobe. Ščetkajte nežno in izperite. Nato pasto nanesite na zobe, počakajte nekaj minut in še enkrat dobro izperite. Zobni kamen bi moral odstopiti od zob na način, da bi ga nato enostavno odstranili z zobotrebcem. Če se boste tega lotili, bodite previdni.

Naravno odstranjevanje zobnega kamna z limono

Velikokrat boste zasledili, da je dobro k zgornjemu postopku, torej k postopku odstranjevanja zobnega kamna s sodo bikarbono, dodati še limono. Pri tem bodite skrajno previdni.

Čeprav čiščenju zob s sodo bikarbono (občasnemu) prikimavajo tudi nekateri zobozdravniki, pa je zgodba z limono precej drugačna. Ta namreč vsebuje kislino, ki lahko škoduje zobni sklenini.

Čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku

Tehnično gledano je lahko tudi odstranjevanje zobnega kamna pri zobozdravniku naravno. Kako, se boste vprašali. Zobozdravniki za čiščenje zobnega kamna večinoma uporabljajo ultrazvočno orodje, ki z vibracijami v določenem frekvenčnem pasu povzroči resonanco zobnega kamna, ki zaradi teh tresljajev odstopi od sklenine. In se ga enostavno odstrani.

Vsekakor pa bodite dovolj skeptični in previdni, če se boste namenili preizkusiti katerega izmed domačih receptov za odstranjevanje zobnega kamna, ki jih boste našli na spletu. Imate samo ene zobe, zato pazite nanje!

Le kdo si ne bi želel filmskega nasmeha, belih zob, ki na sončen dan oslepijo ljudi v bližini in s katerimi pride neverjetna samozavest. Ljudje stremimo k popolnosti in želimo izžarevati zdravje ter lepoto. Eden ključnih delov te predstave so vsekakor lepi in zdravi zobje.

V medijih lahko preberemo precej člankov na temo, kako pobeliti zobe, najde pa se tudi nešteto različnih preparatov, ki obljubljajo belilni učinek. Ampak kaj je tisto, kar vodi do belih zob? Ali jih lahko pobelimo kar sami? Vsekakor je ena izmed možnosti obisk zobozdravnika in beljenje zob, ki pa nekaj stane. Mi pa si tokrat poglejmo tri načine, kako do belih zob kar doma.

1. Prevetrite svoj jedilnik

Morda bo slišati nenavadno, a prvi korak do bolj belih zob se prične na vaši mizi oziroma pri tistem, kar dajete v usta. Odpovejte se vsej hrani in pijači, ki povzroča obarvanost zob. Pravi čaji, rdeče vino, cigareti in podobno nikakor ne sodijo v bližino vaših zob, če želite, da bi bili ti bolj beli.

Lahko se zanesete tudi na to, da bodo prav vse tekočine, ki vsebujejo močne, temne barve, na vaših zobeh pustile lise in madeže. Če se ne morete izogniti pitju obarvanih pijač, uporabite slamico, da preprečite neposreden stik tekočine in zob.

Privoščite si čim več svežega sadja in zelenjave. Glodanje jabolk, surovega korenja in podobnih živil bo na vaše zobe delovalo kot dodatno čiščenje in poliranje zob.

2. Pripravite domače učinkovine za beljenje zob

Soda bikarbona vam utegne priti še kako prav. Ta se na marsikaterem področju zelo dobro izkaže kot naravno belilo in tudi pri zobeh ni nič drugače. Sodo bikarbono zmešajte z vodo (1 del sode in 2 dela vode) in si tako pripravite enostavno pasto za zobe. Lahko dodate še jagode, v katerih se nahaja jabolčna kislina, ki učinkovito odpravi madeže z zob.

To domačo pasto nato nanesite na svoje zobe in pustite delovati približno petnajst minut. Po tem času temeljito ščetkajte zobe. Paste iz sode bikarbone ne uporabljajte več kot enkrat na teden, da ne poškodujete sklenine zob. Lahko pa v lekarni kupite tudi aktivno oglje, tega zmešate z vodo, da nastane gosta pasta, in pasto nanesete na zobe. Počakate dve minuti, nato pa z občutkom ščetkate in dobro izperete.

3. Vzdržujte belino svojih zob

To lahko storite na kar nekaj načinov. Eden od teh je, da zjutraj že pred zajtrkom žvrkljate kokosovo olje. Nekateri bodo rekli deset minut, drugi petnajst, … bistvo pa je, da to sploh storite. Potrebujete eno žlico olja, ki pa je lahko tudi sezamovo ali sončnično.

Preprečujte nastajanje zobnih oblog. Po hrani ali obarvani pijači, kavi ali cigaretih si umijte zobe. Tudi kadar jeste sadje z majhnimi semeni, kot so jagode ali kivi, poskrbite za odstranitev semen, ki ostanejo med zobmi. Uporabite medzobno nitko in konkretno očistite medzobni prostor.

Redna ustna higiena zmanjša prisotnost bakterij v vaših ustih, kar vodi v zmanjšanje možnosti za nastanek obarvanja zob, zobnega kamna in kariesa. Če boste upoštevali teh nekaj enostavnih navodil boste precej bližje belim zobem. Celo brez dragih posegov pri zobozdravniku ali nakupa dragih belilnih past.

Ste že slišali za gingivitis? Morda ste za omenjeni izraz kdaj slišali od svojega zobozdravnika, sicer pa gre za klasično vnetje dlesni v začetni fazi. Na tej stopnji si lahko pomagate kar sami, z ustrezno ustno higieno. Vnetje dlesni je precej neprijetna in boleča izkušnja, ki pa lahko ob zanemarjanju postane še precej večji problem.

Vnetje dlesni lahko v tem primeru preide v parodontalno bolezen, ki ne pušča več veliko prostora za manevriranje. Že samo en mesec slabše ustne higiene vas lahko privede do teh težav, zato nikar ne zanemarjajte zobne ščetke in jo uporabljajte vsaj dvakrat na dan.

Zakaj pride do vnetja dlesni?

Dlesni se vnamejo zaradi površnega čiščenja mehkih zobnih oblog, ki lahko že v treh dneh poskrbijo za krvavenje dlesni in povzročajo nastanek zobnega kamna. Ni pa to edini razlog. Razlogov za vnetje dlesni je veliko. Lahko gre za pomanjkanje ključnega vitamina C v telesu, za določene bolezenske spremembe, poškodbe ali morda za kajenje.

Umivanje zob
Do vnetja dlesni velikokrat pride zaradi površnega čiščenja zob.

Vneto dlesen je težko spregledati, saj gre navadno za spremembo v ustih, ki s seboj prinaša bolečo oteklino. Vneto mesto se obarva rdeče ali celo vijolično, pojavi pa se lahko tudi slab zadah. V tem primeru je čakanje na izboljšanje najslabše, kar lahko naredite tisti hip.

Kako doma odpraviti vnetje dlesni?

Kadar gre za običajna manjša vnetja dlesni, lahko zadevo rešimo sami, brez obiska zobozdravnika. V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za redno in kvalitetno ustno higieno. V primeru vnetih dlesni si je potrebno okolico obolelega mesta krtačiti z bolj mehko krtačko in nadaljevati s čiščenjem kljub morebitni krvavitvi.

Obvezno uporabite tudi medzobno nitko in poskrbite, da bo čist tudi vaš jezik, saj se na njem rade zadržujejo bakterije. Na ta način boste postorili že veliko na poti do zdravih dlesni. Ker vnete dlesni precej bolijo, si lahko pomagate tudi s kakšnim analgetikom, obolelo mesto pa občasno očistite še s fiziološko raztopino. To si lahko pripravite tudi sami, in sicer tako, da v skodelico tople vode vmešate čajno žličko kuhinjske soli.

Pri vnetju dlesni je dobrodošel tudi žajbelj. Ta že precej časa slovi kot izjemno domače zdravilo v primeru različnih vnetij ustne votline ali žrela. Žajbelj namreč vsebuje eterično olje in čreslovine, ki so precej učinkovite proti različnim vnetjem.

Določene izdelke, ki blažijo vnetje dlesni, dobite brez recepta v lekarni. Farmacevti vam bodo pomagali pri izbiri kakšnega učinkovitega mazila, ki vsebuje topikalni anestetik, kar bo vsekakor pomagalo obvladati nadležno bolečino. Prav tako boste tam lahko kupili antiseptično ustno vodico, ki vam bo v veliko pomoč tako pri odpravljanju vnetja kot tudi morebitnega slabega zadaha, ki se ob vnetju dlesni rad pojavi.

Kdaj obiskati zobozdravnika?

Če so bolečine prehude, vnetje pa traja dlje časa, vsekakor čim prej obiščite svojega zobozdravnika. Ta bo s pregledom ugotovil, za kako napredovano vnetje gre in napravil potrebne korake v pravo smer. Morda vnetje dlesni izvira iz nakopičenega zobnega kamna in bo potrebno čiščenje le-tega. V tem primeru si sami pač ne morete pomagati.

Ljudje smo družabna bitja. Družimo se v službi, doma, s prijatelji, se pogovarjamo in smejimo. Vsi pa se tu in tam vprašamo, kakšen je vonj, ki prihaja iz naših ust do sogovornika in ali nimamo morda slabega zadaha. Običajno se o tem sprašujemo po kosilu ali po popiti kavi.

Še ena situacija, kjer je zadah iz ust precej moteč, je seveda romantično druženje s partnerjem oziroma z osebo, ki nam je všeč. Lotili smo se vprašanja, zakaj pride do teh težav in kako jih odpraviti, zato spodaj preverite tri pogoste vzroke za slab zadah iz ust.

1. Površna ustna higiena

Znano je, da so krivci za slab zadah največkrat bakterije, ki se množijo in prebivajo v ustih. Te se tam tudi hranijo, ob predelavi hrane pa izločajo določene pline, ki ustvarjajo slab zadah iz ust. Ustne bakterije se najbolje razvijajo v suhem okolju, zato je za njihov nastanek lahko krivo tudi pomanjkanje sline. Vsekakor pa je za slab zadah krivec številka ena – slaba ustna higiena. Zanjo je potrebno poskrbeti vsaj trikrat na dan (zjutraj, po kosilu in zvečer).

Eno je pomanjkanje te higiene, nekaj drugega pa njena površna izvedba. Zobe si je potrebno skrtačiti pravilno in uporabiti zadostno količino kvalitetne zobne paste. Veliko ljudi dela napako in po koncu ščetkanja usta izplakuje z vodo. Bolje je, če zobno pasto samo izpljunemo, saj tako omogočimo učinkovinam v zobni pasti, da na zobeh in okoli njih opravijo svoje delo.

2. Težave z zdravjem

Za slab zadah iz ust niso vedno krive bakterije v naših ustih ali pomanjkanje ustne higiene. Slab zadah je lahko denimo tudi opozorilo, da se v našem telesu dogajajo neželene reči, kot na primer razvoj določenih bolezni. Na slab zadah iz ust lahko vplivajo bolezni dihal, angina, pa vnetje dlesni ali razdražen želodec.

Prav tako lahko slab zadah pomeni nastanek diabetesa, pri katerem naj bi bilo v izdihani sapi čutiti vonj po acetonu. Zanimivo, vonj po amonijaku signalizira morebiten hepatitis, vonj dimetil sulfida pa povezujejo s cirozo jeter. Seveda pa v primeru, da sami ne odkrijete razloga za slab zadah, vsekakor poiščite pomoč pri svojem zdravniku.

3. Alkohol in cigareti

Pri cigaretih verjetno ni potrebno izgubljati besed, potem pa je tu še uživanje alkoholnih pijač. Ker alkohol deluje kot diuretik povzroča pospešeno izločanje vseh vrst tekočin iz našega telesa, obenem pa poskrbi, da navkljub litrom popitega piva naše telo dehidrira.

Dehidracija na drugi strani pomeni tudi suha usta, takšna pa so, kot smo dejali, najboljše gojišče bakterij. Z redno proizvodnjo sline naše telo poskrbi, da bakterije iz ust redno odnaša, prav tako pa lahko telesu pomagamo sami – že z rednim pitjem navadne vode.

Nasveti za odpravo slabega zadaha

Naj vam za konec zaupamo še nekaj nasvetov, s katerimi boste preprečili ali vsaj omilili slab zadah:

  • Pri ustni higieni ne pozabite na čiščenje jezika. Ta je (še posebej, če je razpokan) idealen za zadrževanje bakterij v ustih. Uporabite tudi strgalo za jezik.
  • Po začinjeni hrani ali takšni s česnom in čebulo si poleg ustne higiene lahko omislite še droben, a učinkovit trik. Požvečite stebelce svežega peteršilja ali mete. Pomaga!
  • Žvečite žvečilne s ksilitolom. Že samo žvečenje bo poskrbelo za proizvodnjo sline v vaših ustih, ksilitol pa je tam namesto sladkorja, ki bi lahko slabo vplival na vaše zobe.

Zobni kamen je precejšnja nadloga, ki se nabere na sklenini ob dlesni in jo počasi spodjeda. Vsekakor ne gre za nedolžno zadevo, saj lahko vodi tudi do paradontoze, pri kateri je lahko prizadeta oseba ob svoje zobe.

Zobni kamen nastaja počasi, sprva kot mehka obloga na zobeh, ki je hkrati idealno gojišče bakterij v ustih. Dobro je vedeti, da se ta obloga že po dnevu ali dveh ne-čiščenja prične spreminjati v zobni kamen, ki lahko povzroči precejšnje težave. Ta namreč nudi zavetje bakterijam, ki povzročajo vnetje dlesni in druge bolezni.

Zobni kamen bo odstranil vaš zobozdravnik

Nadvse pomembno je, da redno obiskujete svojega zobozdravnika. Redno pomeni, da greste k zobozdravniku na vsakih 6 ali 12 mesecev. Ta vas bo nato po pregledu zob po potrebi naročil na pogostejše obiske ali poseg.

Bolje je priti na pregled in reči dober dan, odpreti usta in nasvidenje, kot sredi noči iskati dežurno ambulanto, kjer velikokrat ne morejo več pomagati drugače, kot da zob izpulijo. Se strinjate?

Kako pogosto je potrebno očistiti zobni kamen?

Če bo vaš zobozdravnik odkril, da imate zobni kamen, vam bo le-tega očistil ali pa vas vsaj naročil na drug termin za poseg. Zobni kamen je potrebno odstranjevati v rednih intervalih, kako pogosto, pa je vedno odvisno od vsakega posameznika in kako hitro poteka nabiranje zobnega kamna pri njem. Nekateri imajo enostavno takšno lego zob, da težko pridejo zraven z zobno ščetko ali nitko in tam se zobni kamen seveda nabere hitreje kot pri drugih.

V povprečju velja, da mora oseba z zobnim kamnom poseg čiščenja opraviti nekje enkrat do trikrat na leto. Pred čiščenjem zobnega kamna je vsak strah odveč, saj se dandanes za to uporabljajo moderne naprave, kot je laser ali ultrazvočno valovanje. To v ravno pravem zvočnem pasu poskrbi, da se zobni kamen loči oziroma odlušči od zoba.

Ker so po posegu zobje nekoliko bolj ranljivi kot sicer, je dobro, da se takrat nekaj dni ne uživa čaja, vina, kave in drugih živil, ki vsebujejo barvila. Po posegu so zobje prijetno gladki in varni pred bakterijami, ki povzročajo različne bolezni zob in ustne votline.

Za konec pa še nasvet. Pri čiščenju zob uporabljajte zobne paste s fluoridi, izogibajte pa se tistim, ki obljubljajo beljenje zob. Po ščetkanju pasto vedno samo izpljunite iz ust in ne izpirajte z vodo. Tako bodo učinkovine iz zobne paste še nekaj časa delovale na vaše zobe in jih primerno zaščitile. Prav tako je dobro, da takoj po umivanju zob ne pijete vode ali drugih pijač.

Verjetno ni potrebno poudarjati, kako zelo je ustna higiena pomembna za naše zdravje. Ko je govora o otrocih, pa še toliko bolj, saj jih je potrebno k temu postopoma privajati in jim vcepiti miselnost, da je to nekaj, kar bodo potrebovali celo življenje.

Ustna nega pri otrocih se začne najkasneje takrat, ko na plano pokuka prvi zobek. Že prej pa se dojenčku po hranjenju lahko dlesni nežno obriše z vlažno krpico. Na ta način se otroka tudi postopoma navaja na ustno higieno.

Omejitev sladkih pijač in hrane

Že takoj na začetku, ko otrok prične uživati bolj raznoliko hrano, je potrebno poskrbeti, da ga ne navadimo pretirano na sladke reči. Na tem mestu je najbolje odmisliti sladke pijače, saj le-te izredno slabo vplivajo na razvoj zob. Do drugega leta starosti je otroku zobe priporočljivo ščetkati dvakrat na dan s primerno, mehko ščetko.

Ker so izraščajoči zobje izredno dovzetni za karies, je pomembno, da so v stiku s fluoridi, ki poskrbijo za vgrajevanje mineralov v zobno sklenino in na ta način ščitijo zobe pred zobno gnilobo. Do prvega zoba v ustih otroka ta ni potreben, tudi kasneje pa je potrebno biti previden pri odmerku zobne paste s fluoridom, saj otroci na začetku pasto velikokrat še pogoltnejo. Dovolj bo za grahovo zrno paste s fluoridom na ščetki.

Samostojno umivanje zob

Nekako po drugem rojstnem dnevu je potrebno otroka navaditi, da si sam umije zobe. Če je le mogoče, na zabaven način. Pomaga tudi, če si starši zobe umivajo hkrati z njim, da otrok lahko oponaša njihove gibe.

Dodajmo še enkrat, da dokler otrok še ne zna izpljuniti zobne paste, te ne uporabljamo, ali pa uporabljamo otrokom neškodljivo zobno pasto.

Izobraževanje otroka o pomembnosti ustne higiene

Naloga staršev je, da otroku razložijo, zakaj je ustna higiena tako zelo pomembna. V ta namen je moč uporabiti različne pripravne slikanice ali otrokom prilagojene videoposnetke na spletu. Svoje bo seveda dodal tudi zobozdravnik in izobraževanje v vrtcu ter kasneje šoli, a tja mora otrok zavedanje o pomenu ustne higiene prinesti s seboj.

V primeru, da pri tovrstnem izobraževanju v zgodnjih letih pride do težav, je potrebno poseči tudi po manjših trikih, ki vsaj kolikor toliko pripomorejo k rednemu čiščenju zob. Eden teh trikov je, da po uživanju hrane, ki se rada oprime zob, otroku ponudimo jabolko. To bo poskrbelo za odstranjevanje večjega dela oblog, ker pa tudi sadje vsebuje sladkorje, je dobro vse skupaj poplakniti s kozarcem vode. Nikakor pa ni dobro otroku na silo umivati zob, saj bo naloga navajanja na zobno higieno le še težja.

Z ustrezno prehrano do bolj zdravih zob

Zobje za pravilno rast in zdravje potrebujejo določene snovi, ki jih otrok pridobi iz hrane. Zelo priporočljivo je uživanje različnih vrst sirov in mleka, saj sta bogat vir kalcija in fosforja, ki skrbita za močne in zdrave zobe.

Ali ste vedeli, da lahko morebiten karies v vaših ustih – preko hrane ali z uporabo iste zobne ščetke z bakterijami – prenesete na otroka?

Slab zadah vpliva na naše socialno življenje, a je hkrati opomnik, da se v našem telesu nekaj dogaja. Lahko je posledica bolezni zob in dlesni ali pa signal, da je nekaj narobe z našo prebavo. Seveda se slab zadah pojavi tudi takrat, kadar pač uživamo hrano, ki ga povzroča. Prav tako se pojavi ob neprimerni ustni higieni.

Poleg tega je lahko tudi signal za neodkrit diabetes, zato je ob vztrajanju slabega zadaha dobro obiskati zdravnika. Kar nekaj je torej sprožilcev in vzrokov za to nadlogo, zato je vprašanje, kako odpraviti slab zadah na čim varnejši način, povsem na mestu.

Ustrezna oralna higiena

Za začetek lahko sami največ postorite, če se boste podrobno lotili ustne higiene. Lahko, da si redno umivate zobe, a to morda počnete nepravilno, ne uporabljate prave zobne paste ali pa zob ne ščetkate dovolj časa. Prav tako se je potrebno zavedati, da se največ bakterij nahaja na jeziku. Če je ta hrapav, še toliko bolj.

Uporabite strgalo za jezik ali vsaj ščetko, ki ima na hrbtni strani za to namenjeno rebrasto površino. Tudi ustna vodica bo močno pripomogla k uničevanju bakterij v ustih. Vse našteto bo prvi korak do boljšega zadaha.

Obiščite zobozdravnika

Zobozdravnik bo pregledal vaše zobe in ustno votlino ter vas po potrebi naročil na nadaljnje obiske. S tem boste lahko prekrižali morebitno zobno gnilobo, karies in bolezni dlesni kot vzrok slabega zadaha.

Zobozdravnik vam bo po potrebi odstranil tudi zobni kamen, ki je izredno priljubljeno gojišče bakterij. Te v svojem skrivališču predelujejo ostanke hrane, ki se tja ujamejo, pri tem pa izločajo nevarne toksine, ki med drugim povzročajo slab zadah.

Poskrbite za dovolj sline v ustih

Slina v ustih je človekov najboljši zaveznik v boju zoper kolonije bakterij. Slina namreč poskrbi, da bakterije redno odnaša iz vaših ust. Za več sline v ustih boste poskrbeli tako, da boste pojedli veliko sadja in zelenjave ali denimo žvečili žvečilne gumije. Poiščite takšne brez sladkorja in s ksilitolom.

Ne pozabite na vodo!

Verjetno vam bo hitro jasno, kakšno vlogo ima pri slabem zadahu voda. Če že povečana proizvodnja sline tako močno vpliva na stanje bakterij v ustih, potem boste s pitjem vode le še pospešili splakovanje bakterij iz njih. Govorimo o navadni vodi iz pipe in ne o sokovih ali drugih sladkanih pijačah, ki slabo vplivajo na zobe in celotno stanje v ustih.

Še nekaj trikov proti zadahu

  • Proti slabemu zadahu sta vam lahko v veliko pomoč peteršilj in meta. V obeh primerih se bo pri žvečenju po ustih razširil aromatičen vonj, ki bo premagal slab zadah in pomagal celo pri nekaterih težavah z želodcem.
  • Uporabite limonin sok. Citronska kislina v njem bo namreč poskrbela za svež zadah. Če vas misel na limonin sok spravi v kisel občutek, si pripravite osvežilno limonado in uživajte, medtem ko bo ta poskrbela za vaš zadah.
  • Pijte zeleni čaj. Tudi zeleni čaj je izjemen borec proti slabemu zadahu, ob tem pa je tudi kot naročen za prijetno preživljanje prostega časa v družbi prijateljev ali družine.