Zobni kamen je precejšnja nadloga, ki se nabere na sklenini ob dlesni in jo počasi spodjeda. Vsekakor ne gre za nedolžno zadevo, saj lahko vodi tudi do paradontoze, pri kateri je lahko prizadeta oseba ob svoje zobe.

Zobni kamen nastaja počasi, sprva kot mehka obloga na zobeh, ki je hkrati idealno gojišče bakterij v ustih. Dobro je vedeti, da se ta obloga že po dnevu ali dveh ne-čiščenja prične spreminjati v zobni kamen, ki lahko povzroči precejšnje težave. Ta namreč nudi zavetje bakterijam, ki povzročajo vnetje dlesni in druge bolezni.

Zobni kamen bo odstranil vaš zobozdravnik

Nadvse pomembno je, da redno obiskujete svojega zobozdravnika. Redno pomeni, da greste k zobozdravniku na vsakih 6 ali 12 mesecev. Ta vas bo nato po pregledu zob po potrebi naročil na pogostejše obiske ali poseg.

Bolje je priti na pregled in reči dober dan, odpreti usta in nasvidenje, kot sredi noči iskati dežurno ambulanto, kjer velikokrat ne morejo več pomagati drugače, kot da zob izpulijo. Se strinjate?

Kako pogosto je potrebno očistiti zobni kamen?

Če bo vaš zobozdravnik odkril, da imate zobni kamen, vam bo le-tega očistil ali pa vas vsaj naročil na drug termin za poseg. Zobni kamen je potrebno odstranjevati v rednih intervalih, kako pogosto, pa je vedno odvisno od vsakega posameznika in kako hitro poteka nabiranje zobnega kamna pri njem. Nekateri imajo enostavno takšno lego zob, da težko pridejo zraven z zobno ščetko ali nitko in tam se zobni kamen seveda nabere hitreje kot pri drugih.

V povprečju velja, da mora oseba z zobnim kamnom poseg čiščenja opraviti nekje enkrat do trikrat na leto. Pred čiščenjem zobnega kamna je vsak strah odveč, saj se dandanes za to uporabljajo moderne naprave, kot je laser ali ultrazvočno valovanje. To v ravno pravem zvočnem pasu poskrbi, da se zobni kamen loči oziroma odlušči od zoba.

Ker so po posegu zobje nekoliko bolj ranljivi kot sicer, je dobro, da se takrat nekaj dni ne uživa čaja, vina, kave in drugih živil, ki vsebujejo barvila. Po posegu so zobje prijetno gladki in varni pred bakterijami, ki povzročajo različne bolezni zob in ustne votline.

Za konec pa še nasvet. Pri čiščenju zob uporabljajte zobne paste s fluoridi, izogibajte pa se tistim, ki obljubljajo beljenje zob. Po ščetkanju pasto vedno samo izpljunite iz ust in ne izpirajte z vodo. Tako bodo učinkovine iz zobne paste še nekaj časa delovale na vaše zobe in jih primerno zaščitile. Prav tako je dobro, da takoj po umivanju zob ne pijete vode ali drugih pijač.

Author

Comments are closed.