Ste že slišali za gingivitis? Morda ste za omenjeni izraz kdaj slišali od svojega zobozdravnika, sicer pa gre za klasično vnetje dlesni v začetni fazi. Na tej stopnji si lahko pomagate kar sami, z ustrezno ustno higieno. Vnetje dlesni je precej neprijetna in boleča izkušnja, ki pa lahko ob zanemarjanju postane še precej večji problem.

Vnetje dlesni lahko v tem primeru preide v parodontalno bolezen, ki ne pušča več veliko prostora za manevriranje. Že samo en mesec slabše ustne higiene vas lahko privede do teh težav, zato nikar ne zanemarjajte zobne ščetke in jo uporabljajte vsaj dvakrat na dan.

Zakaj pride do vnetja dlesni?

Dlesni se vnamejo zaradi površnega čiščenja mehkih zobnih oblog, ki lahko že v treh dneh poskrbijo za krvavenje dlesni in povzročajo nastanek zobnega kamna. Ni pa to edini razlog. Razlogov za vnetje dlesni je veliko. Lahko gre za pomanjkanje ključnega vitamina C v telesu, za določene bolezenske spremembe, poškodbe ali morda za kajenje.

Umivanje zob
Do vnetja dlesni velikokrat pride zaradi površnega čiščenja zob.

Vneto dlesen je težko spregledati, saj gre navadno za spremembo v ustih, ki s seboj prinaša bolečo oteklino. Vneto mesto se obarva rdeče ali celo vijolično, pojavi pa se lahko tudi slab zadah. V tem primeru je čakanje na izboljšanje najslabše, kar lahko naredite tisti hip.

Kako doma odpraviti vnetje dlesni?

Kadar gre za običajna manjša vnetja dlesni, lahko zadevo rešimo sami, brez obiska zobozdravnika. V prvi vrsti je potrebno poskrbeti za redno in kvalitetno ustno higieno. V primeru vnetih dlesni si je potrebno okolico obolelega mesta krtačiti z bolj mehko krtačko in nadaljevati s čiščenjem kljub morebitni krvavitvi.

Obvezno uporabite tudi medzobno nitko in poskrbite, da bo čist tudi vaš jezik, saj se na njem rade zadržujejo bakterije. Na ta način boste postorili že veliko na poti do zdravih dlesni. Ker vnete dlesni precej bolijo, si lahko pomagate tudi s kakšnim analgetikom, obolelo mesto pa občasno očistite še s fiziološko raztopino. To si lahko pripravite tudi sami, in sicer tako, da v skodelico tople vode vmešate čajno žličko kuhinjske soli.

Pri vnetju dlesni je dobrodošel tudi žajbelj. Ta že precej časa slovi kot izjemno domače zdravilo v primeru različnih vnetij ustne votline ali žrela. Žajbelj namreč vsebuje eterično olje in čreslovine, ki so precej učinkovite proti različnim vnetjem.

Določene izdelke, ki blažijo vnetje dlesni, dobite brez recepta v lekarni. Farmacevti vam bodo pomagali pri izbiri kakšnega učinkovitega mazila, ki vsebuje topikalni anestetik, kar bo vsekakor pomagalo obvladati nadležno bolečino. Prav tako boste tam lahko kupili antiseptično ustno vodico, ki vam bo v veliko pomoč tako pri odpravljanju vnetja kot tudi morebitnega slabega zadaha, ki se ob vnetju dlesni rad pojavi.

Kdaj obiskati zobozdravnika?

Če so bolečine prehude, vnetje pa traja dlje časa, vsekakor čim prej obiščite svojega zobozdravnika. Ta bo s pregledom ugotovil, za kako napredovano vnetje gre in napravil potrebne korake v pravo smer. Morda vnetje dlesni izvira iz nakopičenega zobnega kamna in bo potrebno čiščenje le-tega. V tem primeru si sami pač ne morete pomagati.

Author

Comments are closed.