Verjetno ni potrebno poudarjati, kako zelo je ustna higiena pomembna za naše zdravje. Ko je govora o otrocih, pa še toliko bolj, saj jih je potrebno k temu postopoma privajati in jim vcepiti miselnost, da je to nekaj, kar bodo potrebovali celo življenje.

Ustna nega pri otrocih se začne najkasneje takrat, ko na plano pokuka prvi zobek. Že prej pa se dojenčku po hranjenju lahko dlesni nežno obriše z vlažno krpico. Na ta način se otroka tudi postopoma navaja na ustno higieno.

Omejitev sladkih pijač in hrane

Že takoj na začetku, ko otrok prične uživati bolj raznoliko hrano, je potrebno poskrbeti, da ga ne navadimo pretirano na sladke reči. Na tem mestu je najbolje odmisliti sladke pijače, saj le-te izredno slabo vplivajo na razvoj zob. Do drugega leta starosti je otroku zobe priporočljivo ščetkati dvakrat na dan s primerno, mehko ščetko.

Ker so izraščajoči zobje izredno dovzetni za karies, je pomembno, da so v stiku s fluoridi, ki poskrbijo za vgrajevanje mineralov v zobno sklenino in na ta način ščitijo zobe pred zobno gnilobo. Do prvega zoba v ustih otroka ta ni potreben, tudi kasneje pa je potrebno biti previden pri odmerku zobne paste s fluoridom, saj otroci na začetku pasto velikokrat še pogoltnejo. Dovolj bo za grahovo zrno paste s fluoridom na ščetki.

Samostojno umivanje zob

Nekako po drugem rojstnem dnevu je potrebno otroka navaditi, da si sam umije zobe. Če je le mogoče, na zabaven način. Pomaga tudi, če si starši zobe umivajo hkrati z njim, da otrok lahko oponaša njihove gibe.

Dodajmo še enkrat, da dokler otrok še ne zna izpljuniti zobne paste, te ne uporabljamo, ali pa uporabljamo otrokom neškodljivo zobno pasto.

Izobraževanje otroka o pomembnosti ustne higiene

Naloga staršev je, da otroku razložijo, zakaj je ustna higiena tako zelo pomembna. V ta namen je moč uporabiti različne pripravne slikanice ali otrokom prilagojene videoposnetke na spletu. Svoje bo seveda dodal tudi zobozdravnik in izobraževanje v vrtcu ter kasneje šoli, a tja mora otrok zavedanje o pomenu ustne higiene prinesti s seboj.

V primeru, da pri tovrstnem izobraževanju v zgodnjih letih pride do težav, je potrebno poseči tudi po manjših trikih, ki vsaj kolikor toliko pripomorejo k rednemu čiščenju zob. Eden teh trikov je, da po uživanju hrane, ki se rada oprime zob, otroku ponudimo jabolko. To bo poskrbelo za odstranjevanje večjega dela oblog, ker pa tudi sadje vsebuje sladkorje, je dobro vse skupaj poplakniti s kozarcem vode. Nikakor pa ni dobro otroku na silo umivati zob, saj bo naloga navajanja na zobno higieno le še težja.

Z ustrezno prehrano do bolj zdravih zob

Zobje za pravilno rast in zdravje potrebujejo določene snovi, ki jih otrok pridobi iz hrane. Zelo priporočljivo je uživanje različnih vrst sirov in mleka, saj sta bogat vir kalcija in fosforja, ki skrbita za močne in zdrave zobe.

Ali ste vedeli, da lahko morebiten karies v vaših ustih – preko hrane ali z uporabo iste zobne ščetke z bakterijami – prenesete na otroka?

Author

Comments are closed.