Ljudje smo družabna bitja. Družimo se v službi, doma, s prijatelji, se pogovarjamo in smejimo. Vsi pa se tu in tam vprašamo, kakšen je vonj, ki prihaja iz naših ust do sogovornika in ali nimamo morda slabega zadaha. Običajno se o tem sprašujemo po kosilu ali po popiti kavi.

Še ena situacija, kjer je zadah iz ust precej moteč, je seveda romantično druženje s partnerjem oziroma z osebo, ki nam je všeč. Lotili smo se vprašanja, zakaj pride do teh težav in kako jih odpraviti, zato spodaj preverite tri pogoste vzroke za slab zadah iz ust.

1. Površna ustna higiena

Znano je, da so krivci za slab zadah največkrat bakterije, ki se množijo in prebivajo v ustih. Te se tam tudi hranijo, ob predelavi hrane pa izločajo določene pline, ki ustvarjajo slab zadah iz ust. Ustne bakterije se najbolje razvijajo v suhem okolju, zato je za njihov nastanek lahko krivo tudi pomanjkanje sline. Vsekakor pa je za slab zadah krivec številka ena – slaba ustna higiena. Zanjo je potrebno poskrbeti vsaj trikrat na dan (zjutraj, po kosilu in zvečer).

Eno je pomanjkanje te higiene, nekaj drugega pa njena površna izvedba. Zobe si je potrebno skrtačiti pravilno in uporabiti zadostno količino kvalitetne zobne paste. Veliko ljudi dela napako in po koncu ščetkanja usta izplakuje z vodo. Bolje je, če zobno pasto samo izpljunemo, saj tako omogočimo učinkovinam v zobni pasti, da na zobeh in okoli njih opravijo svoje delo.

2. Težave z zdravjem

Za slab zadah iz ust niso vedno krive bakterije v naših ustih ali pomanjkanje ustne higiene. Slab zadah je lahko denimo tudi opozorilo, da se v našem telesu dogajajo neželene reči, kot na primer razvoj določenih bolezni. Na slab zadah iz ust lahko vplivajo bolezni dihal, angina, pa vnetje dlesni ali razdražen želodec.

Prav tako lahko slab zadah pomeni nastanek diabetesa, pri katerem naj bi bilo v izdihani sapi čutiti vonj po acetonu. Zanimivo, vonj po amonijaku signalizira morebiten hepatitis, vonj dimetil sulfida pa povezujejo s cirozo jeter. Seveda pa v primeru, da sami ne odkrijete razloga za slab zadah, vsekakor poiščite pomoč pri svojem zdravniku.

3. Alkohol in cigareti

Pri cigaretih verjetno ni potrebno izgubljati besed, potem pa je tu še uživanje alkoholnih pijač. Ker alkohol deluje kot diuretik povzroča pospešeno izločanje vseh vrst tekočin iz našega telesa, obenem pa poskrbi, da navkljub litrom popitega piva naše telo dehidrira.

Dehidracija na drugi strani pomeni tudi suha usta, takšna pa so, kot smo dejali, najboljše gojišče bakterij. Z redno proizvodnjo sline naše telo poskrbi, da bakterije iz ust redno odnaša, prav tako pa lahko telesu pomagamo sami – že z rednim pitjem navadne vode.

Nasveti za odpravo slabega zadaha

Naj vam za konec zaupamo še nekaj nasvetov, s katerimi boste preprečili ali vsaj omilili slab zadah:

  • Pri ustni higieni ne pozabite na čiščenje jezika. Ta je (še posebej, če je razpokan) idealen za zadrževanje bakterij v ustih. Uporabite tudi strgalo za jezik.
  • Po začinjeni hrani ali takšni s česnom in čebulo si poleg ustne higiene lahko omislite še droben, a učinkovit trik. Požvečite stebelce svežega peteršilja ali mete. Pomaga!
  • Žvečite žvečilne s ksilitolom. Že samo žvečenje bo poskrbelo za proizvodnjo sline v vaših ustih, ksilitol pa je tam namesto sladkorja, ki bi lahko slabo vplival na vaše zobe.
Author

Comments are closed.