Zobni kamen je nadloga, ki v ustni votlini lahko povzroči precej težav. Tvoriti se prične iz zobnih oblog že po dveh dneh. V tem primeru gre za slabo očiščene zobe ali premalo skrbi za manj dostopne medzobne prostore. Ko se enkrat tvori, zobni kamen postane dom neštetim bakterijam med zobmi.

Te nato prebavljajo ostanke hrane, varno skrite pred vašo zobno ščetko, ob tem pa sproščajo strupene snovi, ki poleg slabega zadaha povzročajo še nekaj precej hujšega. Sprva so to vnete dlesni, potem občasna krvavenja, ki pa se lahko razvijejo v zelo neprijetno parodontozo. Ta bolezen lahko pomeni tudi izgubo zob.

Čiščenje zobnega kamna doma

Zobnega kamna se boste težko rešili doma. Nekateri ljudje sicer poročajo, da so si ga odstranili z zobotrebci, kovinskimi predmeti ali na kakšen drug nevaren in povsem nesprejemljiv način. Proti zobnemu kamnu se boste doma najbolje borili na način, da boste omejili vnos ogljikovih hidratov, tu mislimo predvsem sladkarije, bel kruh in sladke pijače.

K temu seveda spada tudi primerna ustna higiena, ki naj se izvaja vsaj trikrat na dan. Zobe je potrebno zavzeto ščetkati in po ščetkanju uporabiti še zobno nitko. Z njo boste odstranili zobne obloge, do katerih s ščetko morda niste prišli. Na koncu vse skupaj splaknite še z ustno vodico in zobni kamen pri vas ne bo imel nobenih možnosti.

Odstranjevanje zobnega kamna s sodo bikarbono

Na spletu je sicer zaslediti pričevanja ljudi, ki so se zobnega kamna rešili z nadvse enostavnim receptom. Zanj boste potrebovali:

  • pol žličke soli,
  • pol kozarca vode,
  • kozarec sode bikarbone.

Sodo bikarbono zmešajte s soljo in vodo, nato z nastalo pasto očistite zobe. Ščetkajte nežno in izperite. Nato pasto nanesite na zobe, počakajte nekaj minut in še enkrat dobro izperite. Zobni kamen bi moral odstopiti od zob na način, da bi ga nato enostavno odstranili z zobotrebcem. Če se boste tega lotili, bodite previdni.

Naravno odstranjevanje zobnega kamna z limono

Velikokrat boste zasledili, da je dobro k zgornjemu postopku, torej k postopku odstranjevanja zobnega kamna s sodo bikarbono, dodati še limono. Pri tem bodite skrajno previdni.

Čeprav čiščenju zob s sodo bikarbono (občasnemu) prikimavajo tudi nekateri zobozdravniki, pa je zgodba z limono precej drugačna. Ta namreč vsebuje kislino, ki lahko škoduje zobni sklenini.

Čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku

Tehnično gledano je lahko tudi odstranjevanje zobnega kamna pri zobozdravniku naravno. Kako, se boste vprašali. Zobozdravniki za čiščenje zobnega kamna večinoma uporabljajo ultrazvočno orodje, ki z vibracijami v določenem frekvenčnem pasu povzroči resonanco zobnega kamna, ki zaradi teh tresljajev odstopi od sklenine. In se ga enostavno odstrani.

Vsekakor pa bodite dovolj skeptični in previdni, če se boste namenili preizkusiti katerega izmed domačih receptov za odstranjevanje zobnega kamna, ki jih boste našli na spletu. Imate samo ene zobe, zato pazite nanje!

Author

Comments are closed.