Slab zadah vpliva na naše socialno življenje, a je hkrati opomnik, da se v našem telesu nekaj dogaja. Lahko je posledica bolezni zob in dlesni ali pa signal, da je nekaj narobe z našo prebavo. Seveda se slab zadah pojavi tudi takrat, kadar pač uživamo hrano, ki ga povzroča. Prav tako se pojavi ob neprimerni ustni higieni.

Poleg tega je lahko tudi signal za neodkrit diabetes, zato je ob vztrajanju slabega zadaha dobro obiskati zdravnika. Kar nekaj je torej sprožilcev in vzrokov za to nadlogo, zato je vprašanje, kako odpraviti slab zadah na čim varnejši način, povsem na mestu.

Ustrezna oralna higiena

Za začetek lahko sami največ postorite, če se boste podrobno lotili ustne higiene. Lahko, da si redno umivate zobe, a to morda počnete nepravilno, ne uporabljate prave zobne paste ali pa zob ne ščetkate dovolj časa. Prav tako se je potrebno zavedati, da se največ bakterij nahaja na jeziku. Če je ta hrapav, še toliko bolj.

Uporabite strgalo za jezik ali vsaj ščetko, ki ima na hrbtni strani za to namenjeno rebrasto površino. Tudi ustna vodica bo močno pripomogla k uničevanju bakterij v ustih. Vse našteto bo prvi korak do boljšega zadaha.

Obiščite zobozdravnika

Zobozdravnik bo pregledal vaše zobe in ustno votlino ter vas po potrebi naročil na nadaljnje obiske. S tem boste lahko prekrižali morebitno zobno gnilobo, karies in bolezni dlesni kot vzrok slabega zadaha.

Zobozdravnik vam bo po potrebi odstranil tudi zobni kamen, ki je izredno priljubljeno gojišče bakterij. Te v svojem skrivališču predelujejo ostanke hrane, ki se tja ujamejo, pri tem pa izločajo nevarne toksine, ki med drugim povzročajo slab zadah.

Poskrbite za dovolj sline v ustih

Slina v ustih je človekov najboljši zaveznik v boju zoper kolonije bakterij. Slina namreč poskrbi, da bakterije redno odnaša iz vaših ust. Za več sline v ustih boste poskrbeli tako, da boste pojedli veliko sadja in zelenjave ali denimo žvečili žvečilne gumije. Poiščite takšne brez sladkorja in s ksilitolom.

Ne pozabite na vodo!

Verjetno vam bo hitro jasno, kakšno vlogo ima pri slabem zadahu voda. Če že povečana proizvodnja sline tako močno vpliva na stanje bakterij v ustih, potem boste s pitjem vode le še pospešili splakovanje bakterij iz njih. Govorimo o navadni vodi iz pipe in ne o sokovih ali drugih sladkanih pijačah, ki slabo vplivajo na zobe in celotno stanje v ustih.

Še nekaj trikov proti zadahu

  • Proti slabemu zadahu sta vam lahko v veliko pomoč peteršilj in meta. V obeh primerih se bo pri žvečenju po ustih razširil aromatičen vonj, ki bo premagal slab zadah in pomagal celo pri nekaterih težavah z želodcem.
  • Uporabite limonin sok. Citronska kislina v njem bo namreč poskrbela za svež zadah. Če vas misel na limonin sok spravi v kisel občutek, si pripravite osvežilno limonado in uživajte, medtem ko bo ta poskrbela za vaš zadah.
  • Pijte zeleni čaj. Tudi zeleni čaj je izjemen borec proti slabemu zadahu, ob tem pa je tudi kot naročen za prijetno preživljanje prostega časa v družbi prijateljev ali družine.
Author

Comments are closed.