Le kdo si ne bi želel filmskega nasmeha, belih zob, ki na sončen dan oslepijo ljudi v bližini in s katerimi pride neverjetna samozavest. Ljudje stremimo k popolnosti in želimo izžarevati zdravje ter lepoto. Eden ključnih delov te predstave so vsekakor lepi in zdravi zobje.

V medijih lahko preberemo precej člankov na temo, kako pobeliti zobe, najde pa se tudi nešteto različnih preparatov, ki obljubljajo belilni učinek. Ampak kaj je tisto, kar vodi do belih zob? Ali jih lahko pobelimo kar sami? Vsekakor je ena izmed možnosti obisk zobozdravnika in beljenje zob, ki pa nekaj stane. Mi pa si tokrat poglejmo tri načine, kako do belih zob kar doma.

1. Prevetrite svoj jedilnik

Morda bo slišati nenavadno, a prvi korak do bolj belih zob se prične na vaši mizi oziroma pri tistem, kar dajete v usta. Odpovejte se vsej hrani in pijači, ki povzroča obarvanost zob. Pravi čaji, rdeče vino, cigareti in podobno nikakor ne sodijo v bližino vaših zob, če želite, da bi bili ti bolj beli.

Lahko se zanesete tudi na to, da bodo prav vse tekočine, ki vsebujejo močne, temne barve, na vaših zobeh pustile lise in madeže. Če se ne morete izogniti pitju obarvanih pijač, uporabite slamico, da preprečite neposreden stik tekočine in zob.

Privoščite si čim več svežega sadja in zelenjave. Glodanje jabolk, surovega korenja in podobnih živil bo na vaše zobe delovalo kot dodatno čiščenje in poliranje zob.

2. Pripravite domače učinkovine za beljenje zob

Soda bikarbona vam utegne priti še kako prav. Ta se na marsikaterem področju zelo dobro izkaže kot naravno belilo in tudi pri zobeh ni nič drugače. Sodo bikarbono zmešajte z vodo (1 del sode in 2 dela vode) in si tako pripravite enostavno pasto za zobe. Lahko dodate še jagode, v katerih se nahaja jabolčna kislina, ki učinkovito odpravi madeže z zob.

To domačo pasto nato nanesite na svoje zobe in pustite delovati približno petnajst minut. Po tem času temeljito ščetkajte zobe. Paste iz sode bikarbone ne uporabljajte več kot enkrat na teden, da ne poškodujete sklenine zob. Lahko pa v lekarni kupite tudi aktivno oglje, tega zmešate z vodo, da nastane gosta pasta, in pasto nanesete na zobe. Počakate dve minuti, nato pa z občutkom ščetkate in dobro izperete.

3. Vzdržujte belino svojih zob

To lahko storite na kar nekaj načinov. Eden od teh je, da zjutraj že pred zajtrkom žvrkljate kokosovo olje. Nekateri bodo rekli deset minut, drugi petnajst, … bistvo pa je, da to sploh storite. Potrebujete eno žlico olja, ki pa je lahko tudi sezamovo ali sončnično.

Preprečujte nastajanje zobnih oblog. Po hrani ali obarvani pijači, kavi ali cigaretih si umijte zobe. Tudi kadar jeste sadje z majhnimi semeni, kot so jagode ali kivi, poskrbite za odstranitev semen, ki ostanejo med zobmi. Uporabite medzobno nitko in konkretno očistite medzobni prostor.

Redna ustna higiena zmanjša prisotnost bakterij v vaših ustih, kar vodi v zmanjšanje možnosti za nastanek obarvanja zob, zobnega kamna in kariesa. Če boste upoštevali teh nekaj enostavnih navodil boste precej bližje belim zobem. Celo brez dragih posegov pri zobozdravniku ali nakupa dragih belilnih past.

Author

Comments are closed.