1145

DAN ŽENA : KVALI (Slo) & ALEKSANDRA NAMJESNIK TRIO (Hrv)

Sre, 27. Feb, 2013

8. MAREC v ZZ – ZVEN ŽENSKIH VOKALOV

Mednarodni praznik žensk je dan praznovanja dosežkov žensk. Mogoče je splošni vtis, da praznik zadnja leta izgublja na svoji vrednosti, marsikdo se celo sprašuje o njegovi vrednosti. Zakaj se ne bi s praznovanjem 8. marca spomnili na dekleta in žene, ki so s svojim trudom, politično aktivnostjo in družbeno angažiranostjo enakost in enakopravnost tudi dosegle?

Specialist za ljudske kulture Matere Zemlje,
ETNO KLUB ZLATI ZOB,
vabi v PETEK, 8.3.2013 ob 20:00 na
2 KONCERTA LJUDSKIH PESMI:

»BALKAN TRIO« (Hrv)

»KVALI« ženski pevski zbor (Slo)


ALEKSANDRA NAMJESNIK BALKAN TRIO (Hrv)
***********************************************
ALEKSANDRA NAMJESNIK – vokal, cimbale, vodja
HRVOJE SUDAR – kitara, irski buzuki
KAMENKO ĆULAP - perkusije


http://www.youtube.com/watch?v=LutkrEOraU4

Neobičajen vokalno-instrumentalni spoj nas bo popeljal po vetrovih pestrega Balkana in okolice. Uživali bomo v melodijah in ritmih Romunije, Makedonije, Bolgarije, Bosne, Madžarske in Hrvaške.
ALEKSANDRA NAMJESNIK je nadarjena pevka, cimbalistka (http://www.youtube.com/watch?v=JXoV6U1GjMc ) in vodja zasedb: Vuge, Trio Vuge (grleno petje) in Aleksandra Namjesnik Balkan Trio.


KVALI (Slo)
************
pomeni sled, stopinja... Kvali je tudi zelo posebna ženska pevska skupina:
ALMA BEJTULLAHU, BARBARA DOVJAK, ADELINA GRAD, JASNA KLINC, YULIA ROSCHINA, SABINA VODLAN, NEVENKA ČRNKO, URŠA ŠIVIC in PETRA TROBEC


Dekleta skupine Kvali so se zbrale, da zaplujejo v glasbene vode, ki v slovenskem prostoru doslej še niso bile navzoče. V novembru 2008 je punce povabila k petju Vrinda Chidambaram, ameriška podiplomska študentka v Ljubljani, da bi skupaj poustvarjale GRUZINSKO PETJE. Gruzinsko ljudsko večglasno petje, ki predstavlja večji delež repertoarja skupine Kvali, je svojevrstna glasbena tradicija. Posebna je zaradi svoje melodike, ornamentiranosti in nenavadnih sozvočij, ki so drugačna od nam znanih zahodnoevropskih. V njihovem programu so tudi albanska, bolgarska, korziška in sardinska pesem.


Nekatare ljudske pesmi so zelo stare in njihovi začetki so oviti v meglo, ravno tako kot pomeni njihovih besedil ali zvočnost njihovih harmonij. Vsaka med njimi pripoveduje zgodbo o starodavnih junakih, o veri, o ljubezni do dežele, narave in vina ter o vsakdanjih življenjskih dogodivščinah. Druge pesmi pa prikličejo spomin na srednjeveške pravljice ali renesančno živobarvnost.

Vsem pesmim obeh koncertov so skupna presunljiva sozvočja ženskih glasov, ki predstavljajo pravo poslastico za vse ljubitelje etno glasbe po svetu zato srčno povabljeni na

DVOJNI KONCERT ZA DAN ŽENA!


PREDHODNE REZERVACIJE ZA MIZE/STOLE SO OBVEZNE: rezervacije@zlatizob.si
VSTOPNICE: 10 € /15 €

Vstopnice se kupijo v Etno Klubu Zlati Zob in na vseh prodajnih mestih EVENTIM-a.

08-03-2013 ob 20:00
Etno klub ZLATI ZOB
10 €/15 €
SloEvent   Hotel Park